De ce am stocuri negative si cum le pot corecta?
Stocurile negative pot aparea in urmatoarele situatii:
Motive generale
Documente lipsă sau incomplete
- Lipsesc NIR-uri, producții interne, avize de transport sau inventare pozitive.
- Inventarul nu a fost finalizat.
- Greseli de introducere a cantitatilor in documentele introduse
Rețete greșite
- Gramaj eronat în rețeta
Abateri la preparare
- Diferențe între consumul teoretic din rețetă și cantitatea efectiva folosită in preparare
Cum pot identifica motivul?
- Verifica fiecare intrare si consum al produslui in pagina Gestiune -> Stocuri -> Alege locatia -> Trasabilitate stocuri -> selecteaza produsul
- Verifica retetele la nivel de:
- Produs: Nomenclator -> Materii prime -> Detalii produs -> Vezi in ce retete e folosit
- Grupuri atribute: Retete -> Retete grupuri atribute
Cum pot corecta stocul?
Daca motivul este:
- Document lipsa sau incomplet - adauga sau corecteaza documentul
- Reteta gresita -> corecteaza reteta si creaza un inventar de corectie a stocului negativ
- Abateri la preparare -> creaza un inventar de corectie a stocului negativ
Creare inventar de corectie stoc negativ
Se va crea un inventar de intrare in stoc cu:
- data când articolul a intrat pe stoc negativ
- cantitatea consumata pe stoc negativ
Exemplu detaliat:
1) Identifica data din care stocul a inceput sa fie negativ
- Mergi in Trasabilitate stocuri
- In dreapta sus apare un mesaj de atentionare
- Apasa pe butonul `Mergi la momentul din care stocul a inceput sa fie negativ`
- Preia data din care stocul e negativ
2) Identifica cantitatea consumata pe stoc negativ
- Da scroll in sus si vezi care e cantitatea consumata pe stoc negativ
3) Creaza un inventar
- Mergi la Gestiune -> Stocuri -> Adauga inventar
- Seteaza:
- Data citire stoc: data inceperii stocului negativ minus 2 minute (pct. 1d)
- Data resetare stoc: data inceperii stocului negativ minus 1 minut (pct. 1d)
- Cantitatea fizica: cantitatea pozitiva de la pct. 2a
- Finalizeaza inventarul
4) Sistemul va recalcula automat stocurile